Канелонні, прошуто, хамон, піца, гуляш, круасани – це та багато інших страв для нас вже стали звичними у закордонних подорожах. Знайти їх можна і в Україні. А от чим себе здивувати у поїздках? Які продукти потішать і око, і шлунок та залишать по собі приємні спогади? Читайте рейтинг гастрономічних відкриттів GoGala’s у поїздках Європою.
5 місце: Лохина з Латвії. Так, звичні нам синьо-чорні ягідки. Тільки от розміром з черешню, стиглі, солодкі й навдивовижу дешеві. Хоч це і не повноцінна страва, латвійською лохиною можна легко замінити десерт, або ж брати з собрю в дорогу, як перекуску. Найкращий вибір трапився нам в серпні на центральному міському ринку Риги.
4 місце: Рогалик з шоколадом з Польщі. Пухке тісто і багато м’якої, теплої шоколадної начинки – вам обов’язково захочеться взяти з собою декілька штук в дорогу, хоча наїстися можна і одним. Ми так і зробили, адже найкращий екземпляр трапився нам на автовокзалі в Кракові перед входом до Galeria Krakowska. З горнятком ароматної кави з сусідньої кав’ярні – смакує ще краще.
3 місце: Стамбульський гірос дурум з Угорщини. В Будапешті добре представлені кухні з різних куточків світу. Турецька – не виключення. Стандартний гірос дурум – це шматочки смаженої курки та овочей, политі томатним або йогуртовим соусом і загорнуті в ароматний тонкий лаваш. Але в хорошому закладі ви можете попросити покласти туди те, що забажаєте: фалафель, смажену рибу, гострий перець тощо. Найсмачнішу і найзапашнішу страву ми знайшли неподалік від центру міста на вулиці 6-го Жовтня (Október 6).
2 місце: Монгольський суп том з Чехії. Прага навіть багатша від Будапешта у площині гастрономічного різноманіття. Монгольська кухня в столиці Чехії представлена двома ресторанами, що належать до однієї мережі. Для того, щоб зрозуміти, чи монгольська кухня європейського розливу, це те, що потрібно саме вам, спробуйте один з традиційних супів – том кар гай (з курятиною) або том ян кунг (з креветками) – гарячі, пряні, досить гострі страви, що здатні здивувати ваші смакові рецептори. Наші були здивовані в фуд-зоні торгового центру Palladium.
1 місце: Фалафель з Данії. Як окрема страва або у складі начинки для дурума чи піти (або пітаброду, як кажуть данці), ці “котлетки” з нута, приправлені східними травами й обсмажені до хрусткої скоринки, не тільки надзвичайно смачні – вони також достоту ситні. А ще це напевно найдешевша готова їжа в Скандинавії. Цікаво, що скандинавський фалафель нам спочатку запропонували спробувати місцеві жителі шведського Мальмо, але той кебап з нутовими кульками, який ми спробували там, і поряд не можна поставити з дурумами і пітами, які ми спробували в копенгагенському районі Норребро, просто навпроти входу в парк Superkilen з вулиці Nørrebrogade.
Ми подорожуємо для того, аби отримувати новий досвід – зокрема і гастрономічний. Тому сміливо зважуйтесь на здоровий ризик. Йдіть на місцеві ринки і знаходьте там найароматніші приправи, чудові свіжі фрукти, овочі та ягоди. А після того, як з’їсте журек в Польщі або вепрево коліно в Чехії, здивуйте себе чимось не таким традиційним, а навіть навпаки – якоюсь свіжою і незвичною стравою. Що як вона сподобається вам більше?